Czy pesto jest zdrowe?

Pesto to pasta warzywa, a właściwie sos, którą można podawać na kilka sposobów. Może stanowić dodatek do pieczywa, makaronu czy mięsa. Wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie mamy kilka wariantów pesto, jednak największą popularnością cieszy się zielony sos, który przygotowuje się z dodatkiem bazylii oraz orzeszków piniowych.

Tradycyjne pesto przygotowywane jest na bazie bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy z oliwek. Dodatek tylu dobrych składników, budzi pytanie czy pesto jest zdrowe. Otóż odpowiedź na nie jest prosta. Zawartość kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin, białek i węglowodanów, powoduje, że pesto to jest zdrowym dodatkiem do wielu dań. Możemy je udoskonalić, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Czy pesto jest zdrowe? Oto jego właściwości

Pesto to pasta, którą ceną osoby zdrowo się odżywiające. Nie tylko wybornie smakuje, ale również zawiera wiele drogocennych dla naszego zdrowia składników. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniżają ciśnienie krwi i regulują poziom cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość białka, pesto ma zdolność budowania tkanek. Za najcenniejsze składniki pesto uważa się bazylię i orzeszki, gdyż w bazylii znajduje się sporo olejków eterycznych o właściwościach przeciwzapalnych czy poprawiających trawienie. Z kolei orzeszki pinii są bogate w witaminy E, K i B1 oraz minerały jak potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź oraz mangan.

Ta zielona pasta jest bogatym źródłem witaminy K. To sprawia, że wpływa ona na procesy krzepnięcia krwi. Działa też przeciwbakteryjnie. Zawartość witaminy A wpływa na poprawę funkcjonowania narządu wzroku. Witamina E, z kolei, chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu.

Zielone pesto jest świetnym dodatkiem do codziennych kanapek. Może zastąpić żółty ser czy masło. Te składniki mogą podnosić poziom złego cholesterolu. Dobrej jakości oliwa z oliwek, użyta do zrobienia domowego pesto, wpływa na regulacje profilu lipidowego w organizmie. Wspiera więc pracę serca i chroni je przed corobami i schorzeniami układu sercowo-nauczyniowego. Pesto pomaga zachowań odpowiedni poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu. Zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego. Zawarty w pesto czosnek, jest silnym naturalnym antybiotykiem, który działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a do tego pobudza trawienie oraz reguluje ciśnienie.

Musimy pamiętać, że pesto kupione w sklepie nie będzie się charakteryzowało takimi właściwościami zdrowotnymi, jak to wykonane w domu. Aby pesto było zdrowe, musimy być przygotowane z najwyższej ilości składników.