Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do dań. Smakuje wybornie z mięsem, ale również z warzywami. Kasza gryczana ze szpinakiem to świetne połączenie, które dostarcza wielu cennych składników do organizmu. Kasza gryczana nazywana jest królową kasz. Wyróżnia się bowiem na tle innych smakiem, bogactwem składników odżywczych i wyjątkowymi właściwościami.

Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Jej właściwości znane były już przez Hunów. W XIII wieku rozprzestrzeniła się w Europie, a obecnie uprawiana jest na wielu kontynentach, na obszarach o klimacie umiarkowanym.  Obecnie jest uważana jako zdrowy dodatek do dań. Ceniona jest przez osoby będące na diecie. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Właściwości kaszy gryczanej

W kaszy gryczanej znajdziemy bogate ilości związków mineralnych, takich jak: potas, selen, żelazo, magnez, fosfor, miedź czy cynk. W jej składzie występują również witaminy z grupy B, witamina E i cenne dla nas antyoksydanty. Kasza gryczana jest bogata w błonnik pokarmowy i ma niski indeks glikemiczny. Może być więc spożywana przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.

Kasza gryczana działa odkwaszająco na nasz organizm. Zawarty w niej błonnik pokarmowy, zapewnia uczucie sytości. Docenią to zwłaszcza osoby na diecie, a także osoby z problemami jelitowymi. Kasza wpływa na redukcję cholesterolu. Witamina E, kwas foliowu u żelazo sprawiają, żę kasza z gryki świetnie sprawdzi się w menu osób z anemią. Dlatego też kasza gryczana ze szpinakiem może być doskonałym daniem dla osób z niedokrwistością organizmu. Polecana jest także kobietom w ciąży, ze względu na zawartośc kwasu foliowego, który  warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega jego wadom.

Kasza gryczana, ze względu na dużą zawartość białka, zalecana jest dla wegan czy wegetarian. Nie zawiera gluteny, a więc może być spożywana przez osoby, cierpiące na celiakię. Ze względu na duże ilości potasu oraz małe ilości sodu, kasza gryczana polecana jest nadciśnieniowcom oraz osobom cierpiącym na choroby serca i układu krążenia. Jest cenna zarówno dla osób starszych, jak i dzieci, z tymże nie zaleca się spożywania jej dzieciom do 10 miesiąca życia.

Kasza gryczana świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy z warzywami. Podczas przygotowania nalezy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Do każdej miarki kaszy gryczanej, należy dobrać dwie miarki wody. Kasza powinna być gotowana na małym ogniu przez 15 – 20 minut. Po tym czasie, należy pzostawić ją w garnku pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody.